Ravintotietoutta

Kala on terveellistä, kevyttä ja helposti ruoaksi valmistettavaa. Kaikki kypsennystavat sopivat, puhumattakaan maustamisesta. Jotta kalalle tyypilliset hyvät ominaisuudet säilyisivät, on varottava kovassa lämmössä liian pitkään kypsentämistä. Liika suola sekä kovat rasvat, liikakypsentämisen lisäksi, muuttavat aterian ravintoainesisällön kielteiseksi.

Vähintään yhtä tärkeitä tekijöitä ovat raaka-aineen ehdoton tuoreus, oman saaliin oikea-aikainen käsittely raaka-ainemuotoon, hyvä käsittelyhygienia sekä kylmäketju. Palveleva kalakauppias on myöskin turvallinen valinta raaka-ainehankintojen osalta. Osaava yrittäjä hankkii tuotteensa luotettavalta yhteistyökumppanilta, sekä vaalii hyvää elintarvikehygieniaa katkeamattoman kylmäketjun vallitessa.

”VESISUSI, ELI HAUKI, ANNETAAN LÄÄKÄRIEN NEUVOSTA SAIRAILLE SYÖTÄVÄKSI TERVEELLISENÄ RAVINTONA.”

(Historia de gentibus septentrionalibus. Olaus Magnus Gothus, 1555)

Kalaravinnon myönteisistä terveysvaikutuksista on tiedetty jo kauan. Veden viljan merkitys ravintohistoriassamme on pitkä. Runsaan sisävesistön, -saariston ja pitkän rannikon maassa se on ollut luontaista. Kalaravinto on auttanut suurta osaa kansaamme vaikeidenkin aikojen yli.

Nykyisin olemme ravitsemuksestamme hyvin tietoisia. Ilahduttavasti kodeissa ryhdytään yhä useammin ruoanlaittopuuhiin ja unohdetaan valmisruoat. Onhan selvä että prosessoitu teollinen tuote on erilainen kuin itse mielihyvällä valmistettu kotiruoka.

Ravintopyramidi

Yllä olevaan ruokapyramidiin (Harvard School of Public Health) on sisällytetty sekä suhteutettu ruoka-aineet niiden ravintoainesisällön mukaan. Alimmaisena on liikunnalle varattu suuri rooli ravintokäyttäytymisemme tueksi. Tilaa on myös viinilasilliselle silloin tällöin ja ravintolisänä voi tarvittaessa käyttää vitamiinivalmisteita.

Kala-, kasvis-, kana-, vilja– ja maitotuotteet muodostavat pyramidissa valtaosan. Ihminen tarvitsee myös proteiineja lihasta, mutta oikein valiten. Rasvojen merkitys hyvinvoinnillemme on merkittävä. Kiistatta kovien rasvojen liika käyttö aiheuttaa terveydellisiä riskejä, eritoten jos liikunta ei motivoi.

Kaikkea sopivasti. Jokainen meistä voi kontrolloida omaa veren kolesterolitasoaan, se on hyvin tärkeää. Helppo ja nopea mittaus antaa suunnan ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin sekä terveydellemme!


- ALKUUN -