Kala ja vapaa-aika

Vapaa-ajan kalastuksen harrastajien määrä on lisääntymässä ja yhä nuorempi sukupolvi on siitä kasvavasti kiinnostunut. Kotitarvekalastuksesta on siirrytty vapaa-ajan kalastukseen ja vain ammattikalastajat kalastavat elääkseen. Elintarvikehuolto huolehtii meidän jokapäiväisistä elintarvikkeistamme. Kalastus on meillä tiukasti perimässämme, joten harrastukseen luontaista intoa kyllä riittää.

Innokkaimmat vapaa-ajan kalastajat saavat harrastuksestaan merkittävän osan särvintä pöytiinsä. Siinä sivussa myös kuntoa tulee hoidettua, sillä harrastukseen liittyy toisinaan jopa haasteellista liikunnallisuutta. Kalan ystäville myös muu luonnon annin hyödyntäminen on itsestään selvyys. Metsiemme sienet ja marjat maistuvat upeilta itse pyydystetyn kalan kera. Monet ovat innokkaita metsästäjiä, niinpä pyyntiväline vaihtuu hieman järeämpään metsästyskausien avauduttua.

Harrastuksen pariin suurin osa meistä on löytänyt vapaa-ajankalastajapiirien tai - seurojen kautta. Piirien kattojärjestönä on Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry (SVK), jota kautta halutessamme saamme paljon arvokasta tietoa kalastusharrastuksemme tueksi. Kalastimme rannalta, veneestä ja millä välineellä tahansa, on huomioitava harrastukseen liittyvät luvat, määräykset sekä rajoitukset. Oikeaoppinen kalastaja pyytää vain tarpeeseensa, ei heittääkseen ylimäärää pois. Kalastajan on myös huomioitava harrastukseen liittyvä eettisyys, esim. tainnutus ja verestys.


Pienen ahvenen perkaus

Näin pienet ahvenet saavat usein tylyn kohtelun osakseen. Turhaan, sillä niitä on helppo käsitellä ja ne ovat erittäin herkullisia monin tavoin valmistettuna. Kannattaa kehittää kalankäsittelytaitoja!.


Vastuunsa tunteva kalastaja tietää että suurin osa kalalajeista vesistöissämme sopivat kalaruokien raaka-aineiksi. Moni laji on aliarvostettu lähinnä sen vaikeahkon käsiteltävyyden tai siitä saatavan saannon, eli syötävän ”vähäisen” osuuden vuoksi . Tämä koskee etupäässä pienempiä kalalajeja, joista särkikalat ja kiiski ovat hyviä esimerkkejä. Taannoin sain olla mukana ”Keisarillinen Kiiski” -projektissa, jonka julkaisi silloinen Suomen Kalamiesten Keskusliitto. Teksti on hyvän ystäväni Ilkka Sailon käsialaa, ja upeat piirroskuvat Viking Nyströmiltä. Julkaisun tavoitteena oli ja on ”vähäarvoisten kalojen”, eli sivusaaliin parempi hyödyntäminen. Julkaisua on vielä saatavilla täältä

Kalastusharrastuksesta saa osakseen hyvää mieltä, - fyysistä kuntoa ja - terveyttä. Yksi harrastus tarjoaa kaiken tämän lisäksi vielä mielenkiintoisen, vaihtelevan ja jopa yllätyksiä täynnä olevan, monille myös elämäntavaksi muodostuneen mahdollisuuden. Joko nappas?!


Pienen ahvenen perkaus

Kalastusharrastus sopii tytöille, pojille, naisille ja miehille, ikään ja ”säätyyn” katsomatta. Kuvassa ”Kala-Eemelit” onkikilpailujen palkitsemistilaisuudessa Porissa.


- ALKUUN -